jimmy.JPG

Yogahoudingen

Kinderen groeien mentaal en fysiek snel tussen hun zevende en achtste levensjaar. Er kunnen zich dan al emotionele blokkades vormen, die het emotionele gedrag beïnvloeden.

Klieren in het lichaam scheiden dan hormonen af, die gedurende de adolescentie een belangrijke rol spelen in gedrag en stemming.

Yogahoudingen of asana’ s kunnen evenwicht brengen in het hormoonstelsel door de subtiele massage in bepaalde houdingen. Asana’ s houden voorts de botten gezond, sterk en gericht.

De spieren er omheen worden soepel gehouden, want in veel houdingen worden de spieren namelijk gemasseerd. Evenwichthoudingen verbeteren concentratie, balans en scherpte. Asana’ s zullen een correcte houding, een rechte wervelkolom, gezonde longen en een ontspannen vrije ademhaling bevorderen.

 
Boomhouding Jago Kinderyoga Amsterdam.jpg

Staande houdingen

De Boom en de Berg geven het gevoel dat je stevig bent geworteld. De Driehoek en de Halve Maan vormen prachtige hoeken in het lichaam en maken de zijkant van het lichaam lang. Ze bevorderen bovendien een sterke bot- en spierstructuur. De Krijger geeft je kracht, stabiliteit en je ontwikkelt een sterke rug.

 

Zittende houdingen

Met de Halve Vlinder strek je je onderrug, maak je de heupen los en masseer je je buik, waarmee je de spijsvertering stimuleert. De Leeuw verstrekt je keel, je masseert de spieren in je gezicht. De Kameel verbetert je houding, je schouders verbreden en je borstkas wordt vrij. De Schildpad zorgt voor een geweldige strekking van de rug en geeft een massage aan de buik. De heupen worden geopend en de hersenen krijgen een verfrissend bad. De Koeienkop tot slot opent de heupen, strekt de dijbenen en armen en opent de schouders en borstkas.

 

Liggende houdingen

De Cobra verstrekt en corrigeert de wervelkolom, opent de borstkas en bevordert een onbelemmerde vrije ademhaling in de longen. De Boog masseert de maagstreek en sterkt de rug. De Vis opent het keelgebied, maakt de borstkas en de longruimte ruimer. Andere onderdelen van een yogales zijn ontspanningsoefeningen en zintuigoefeningen.

 
034 - kopie.JPG

Oefeningen om te ontspannen

Visualisaties en ademhalingsoefeningen geven rust en ontspanning.

Voorbeelden van zintuigoefeningen zijn:

  • Met je ogen dicht een voorwerp bevoelen en beruiken.
  • Met gesloten ogen zoete of juist zure producten proeven.
  • Jezelf en anderen aanraken met een watje , een veertje of een ijsklontje.
  • De onderkant van je voet masseren met een tennisbal.

Voorbeelden van ademhalingsoefeningen zijn:

  • Door een rietje een wattenbolletje naar een ander blazen.
  • Borrelen in een glas water.
  • Bellen  en ballonnen blazen.