Jago Kinderyoga Amsterdam.jpg

Waarom kinderyoga?

Kinderen worden tegenwoordig aan veel prikkels blootgesteld en moeten aan allerlei eisen voldoen. De dagen van school zijn vaak lang, vol van inspanning met maar weinig ruimte voor ontspanning. Ook na school is er vaak weinig tijd voor ontspanning. Kinderen hebben een clubje, zitten voor de televisie of achter de computer. Dit lijkt ontspanning, maar vraagt ook weer een inspanning. Te weinig ontspanning kan ervoor zorgen, dat er te veel spanning in het lichaam blijft. Kinderen krijgen hoofdpijn, buikpijn, slapen slecht in of slecht door.

Leren luisteren naar het huis waar je in woont, je lichaam, kan al op jonge leeftijd. Het kan kinderen helpen meer in balans te komen en zich als geheel prettiger te voelen. Leren voelen wanneer je spieren zich spannen en ontspannen of leren voelen hoe je ademt en waar je ademt. Bij een inademing breng je zuurstof naar binnen. Je hersenen, je spieren en je organen hebben deze aanvoer nodig om hun werk goed te doen. Daarom is het oefenen in rustig en diep in- en uitademen heel gunstig voor je gezondheid. Wanneer je ontspannen bent adem je laag in je buik. Wanneer je gespannen bent of wanneer je je ingespannen hebt zit je ademhaling hoger en is sneller. Kun je je adem weer laag en rustig krijgen? En hoe voelt het eigenlijk om je ogen dicht te hebben en gewoon stil te zijn? Wat zie je, wanneer er een fantasieverhaal verteld wordt en je meegenomen wordt naar een mooie plek?

Kinderyoga kan dus een goede ondersteuning zijn voor het kind in zijn fysieke- en emotionele groei. In een yogales leren kinderen op een speelse wijze balans te voelen tussen beweging en rust, spanning en ontspanning. Ze ontwikkelen eigenschappen als kracht, souplesse en evenwicht. Ze ervaren de kracht van stilte, ze leren luisteren naar hun lichaam. De ademhaling is daarbij een belangrijk hulpmiddel. De oefeningen worden alleen of samen gedaan. Samen oefeningen doen geeft bovendien een wederzijds waarderen en vertrouwen in de andere. Er is geen winnaar. Het gaat niet om beter kunnen of presteren.

Sinds begin 2015 is er ' yoga op school": Ik geef twee kleine groepen kinderyoga onder schooltijd op de basisschool, waar ik ook als leerkracht werk.

De yogamat, de yogacirkel met anderen en de ruimte waar de les plaatsvindt is een uitstekende plek om:

- Je beter( meer bewust en ontspannen) in je lichaam te voelen.

- Controle te krijgen over het lichaam, de gedachtes,  gevoelens en   het  contact met anderen.

- De concentratieboog te verlengen.

 

Bekijk het filmpje waarin kinderen zelf over yoga vertellen