Janni Meedendorp Jago Kinderyoga.jpg

Wie geeft de yogalessen?

Mijn naam is Janni Meedendorp. Ik ben nu 17 jaar werkzaam op een basisschool als groepsleerkracht.Ik heb gedurende een half jaar yogales gegeven ik op school onder schooltijd aan kleine groepjes kinderen, die daar  baat bij konden hebben..Momenteel geef ik weer yoga-onder-schooltijd. Heel fijn en heel belangrijk!Oorspronkelijk kom ik uit de jeugdhulpverlening. De onregelmatige werktijden deden me toen besluiten om te zoeken naar een andere wijze om met kinderen te werken. Ik ben daarna nauw betrokken geweest bij het opzetten van twee nieuwe kinderdagverblijven. Een geweldige ervaring, maar uiteindelijk zat ik een groot deel van de week op kantoor. Ik besloot me daarom om te scholen tot leerkracht. Alle tot dan toe opgedane ervaringen nam ik met me mee. Deze jas paste me perfect en past me nog steeds. Ik ben er nog niet uit gegroeid.

Ruim 15 jaar geleden begon ik yogalessen te volgen. Ik vond de eerste lessen een beproeving. Ik was stijf en in veel houdingen kon ik me onmogelijk ontspannen. Ik voelde me na de eerste lessen vreemdgenoeg wel heel rustig en helder. Na verloop van tijd werd mijn lichaam soepeler, sterker en evenwichtiger. Ik kon in de les zelf ontspannen en genoot van alle oefeningen.De lessen werden meer een bewegende meditatie. "Doen" en "zijn" tegelijk, een oefening in "mindfulness": Opmerkzaam zijn in het huidige moment zonder iets met wilskracht te willen veranderen, door aandacht te geven aan de ademhaling en aan het ontspannen in een houding. Ik leerde bovendien, dat wat ik oefende op de yogamat, ik mee kon nemen in het dagelijkse leven.Naast het volgen en geven van yogalessen ben ik heel graag buiten in de natuur. Ik kan daar ook "doen”(wandelen, fietsen, zwemmen en kijken ) en "zijn". Mijn zintuigen staan op scherp: Ik hoor de vogels, voel de wind en het water, ruik de bloemen en ervaar de veranderingen van de seizoenen, van wat komt en gaat. Ik word me meer bewust van mijn gevoelens, emoties en gedachten. Ik voel dat ik leef, zonder op te moeten letten op verkeer of een rood stoplicht.………Ik ben heel dankbaar, dat ik mijn verwondering voor en ervaringen met yoga al 12 jaar mag delen met de kinderen die naar de kinderyogalessen komen. We vieren eigenlijk samen het leven: We maken kennis met de vele yogadieren, de natuur om ons heen, de zon en de maan. We gaan samen op ontdekkingsreis langs onze zintuigen en ons lichaam. We helpen elkaar en beseffen, dat iedereen goed is zoals hij of zij is!

In de laatste les van een kinderyogaserie mochten de kinderen een gast uitnodigen. Vaak werd een van de ouders uitgenodigd en was er een speciale ouder- kind les. Uit deze unieke lesssen is het concept van de familieyogaworkshop ontstaan.

Sinds 2012 ben ik ook gecertficeerd Integrale Yoga docente en geef sindsdien ook volwassen yogalessen op diverse locaties ( binnen en buiten!) in en rond Amsterdam. Hoe natuurlijk uit het een het ander ontstaat......

Jago komt uit het Sanskriet en betekent 'wakker worden' of 'ontwaken'. Dit past precies bij de symbolen van het logo in mandala vorm, de zon en de maan. Lees het verhaal dat erbij past.